Kuinka turvallisia ESTA-tietoni ovat?

Category: ESTA-tietosuoja | 0
ESTA-tietosuoja

Mikä on ESTA ja miksi sillä on merkitystä?

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) on sovellusalusta, jota ylläpitää Yhdysvaltain hallitus. Alusta hallinnoi tyypillisesti sellaisten matkustajien hakemuksia, jotka haluavat päästä Yhdysvaltojen maaperälle viisumivapausohjelman (Visa Waiver Program, VWP) mukaisesti.

Kuinka turvallisia tietoni ovat?

Tietosi ovat 100 % turvassa. Se, että tätä verkkosivustoa hallinnoi Amerikan yhdysvaltojen hallitus ja että se käyttää uusinta tekniikkaa estääkseen laittoman pääsyn syöttämiisi ja katselemiisi tietoihin, takaa, että tietosi ovat turvassa. Lisäksi tämä sivusto noudattaa tiukasti Yhdysvaltain yksityisyydensuojalain mukaisia sääntöjä ja ohjeita. Tätä säädöstä noudattamalla sivusto varmistaa, että yksityiset tietosi ovat turvassa.

Kuinka kauan tietoja säilytetään ESTA-hakemuksessa?

ESTA-hakemustietoihin arkistoidut tiedot pysyvät aktiivisina niin kauan kuin hakijan matkustuslupa on voimassa, eli yleensä kaksi vuotta. Tiedot voivat kuitenkin jäädä käyttämättä, jos matkustajan passi vanhenee. Sisäisen turvallisuuden ministeriö (DHS) säilyttää näitä tietoja vielä vuoden ajan. Sen jälkeen tietoja säilytetään vielä kaksitoista vuotta, jotta ne voidaan palauttaa kansallista turvallisuutta, lainvalvontaa tai tutkintatoimia varten. Kun tiedot on arkistoitu, niiden käyttäjien määrä, jotka voivat käyttää niitä, on merkittävästi rajoitettu.

Nämä arkistoidut tiedot ovat samanlaisia kuin tulli- ja rajavartiolaitoksen (CBP) hakuviranomaisen hallussa olevat tiedot. Se on myös kongressin ohjeiden mukaisen rajaturvallisuustehtävän mukaista. Jos tietosi liittyvät lainvalvontaviranomaisten hakutietoihin, tapauksiin tai tutkimuksiin tai CBP:n täytäntöönpanotoimiin, ne ovat käytettävissä niin kauan kuin tietoihin liittyvä lainvalvonta on aktiivista. Tietosi voivat olla aktiivisia myös pidemmän aikaa, jos ESTA-hakemuksesi on hylätty.

Tällä hetkellä sisäisen turvallisuuden ministeriö on siirtynyt paperittomaan I-94W-lomakkeeseen. Näin ollen on todennäköistä, että ESTA-sovellus korvaa kokonaan tiedot, jotka kerätään fyysisen I-94W-paperin avulla. Tässä skenaariossa, jossa ESTA-sovelluksen tietoja käytetään I-94W-paperilla kerättyjen tietojen tallentamiseen, on väistämätöntä, että ESTA-sovelluksen tietoja hallinnoidaan I-94W-paperin säilytysaikataulun mukaisesti, kuten on tehty viimeiset 75 vuotta.

Jaetaanko tietojani kolmannen osapuolen sovellusten tai käyttäjien kanssa?

Sisäisen turvallisuuden ministeriöön yhteydessä olevat osat voivat hyödyntää ESTA-sovellusalustaan kerättyjä ja tallennettuja tietoja tarpeen mukaan. Yksiköillä olisi kuitenkin oltava lupa käyttää tietoja. Nykyisten sisäisen turvallisuuden ministeriön (DHS) ja ulkoministeriön (DOS) välisten sopimusten ansiosta ESTA-hakemuksen aikana saatuja tietoja on mahdollista jakaa ulkoministeriön konsulivirkamiesten kanssa. Heidän olisi kuitenkin päästävä tietoihin käsiksi vain niin kauan kuin ne auttavat heitä määrittelemään, pitäisikö viisumi myöntää hakijalle, erityisesti sen jälkeen, kun matkustuslupahakemus on hylätty.

Lisäksi sovellusalustalle tallennetut tiedot voidaan jakaa asianmukaisille osavaltion, liittovaltion, heimojen, paikallisten ja monenvälisten hallitusten organisaatioille sekä ulkomaisille viranomaisille, joiden tehtävänä on nostaa syytteitä tai tutkia erilaisia rikkomuksia. Näillä toimielimillä voi esimerkiksi olla valtuudet panna täytäntöön tai valvoa sääntöjen, säädösten, määräysten, lisenssien tai asetusten noudattamista. Osastot voivat käyttää tietoja vain tilanteissa, joissa sisäisen turvallisuuden ministeriö uskoo, että kerätyt tiedot ovat hyödyllisiä rikos- tai siviililainsäädännön täytäntöönpanossa.

Lisäksi saatat törmätä tilanteisiin, joissa tietoja jaetaan, kun sisäisen turvallisuuden ministeriö uskoo, että tietojen käyttö auttaisi tiedustelu- tai terrorisminvastaisia osastoja keräämään tietoja, jotka liittyvät kansainväliseen tai kansalliseen turvallisuuteen sekä kansainväliseen rikollisuuteen. Hyvä asia on kuitenkin se, että kaikki jakaminen perustuu edelleen yksityisyyden suojaa koskevaan lakiin (Privacy Act System of Records Notice). Tämä tietosuojalaki annettiin ja julkaistiin 10. kesäkuuta 2018. Se on kuitenkin saatavilla sisäisen turvallisuuden ministeriön verkkosivustolla.

Matkustajana ei ole mahdollista saada ESTA-hakemustietoja, jotka matkustajat antavat DHS:lle. Lentoliikenteen harjoittajan aseman vahvistus on kuitenkin mahdollista saada APIS-järjestelmän (Advance Passenger Information System) kautta. Näin on helpompi tunnistaa, tarvitaanko ESTA-lupaa ja onko lupa hyväksytty vai ei.

Kuinka turvallisia maksutietoni ovat?

Maksutietosi ovat 100 % turvassa. Maksutapahtuman suorittamisen jälkeen ESTA-järjestelmään ei tallenneta mitään tietoja. Ehkä ihmettelet, miten Yhdysvaltain hallitus turvaa ESTA-tietojen yksityisyyden ja valvoo käyttäjien pääsyä niihin. Käyttäjien ESTA-verkkosivustolle toimittamiin tietoihin sovelletaan yleensä samanlaista tiukkaa yksityisyyden suojaa koskevaa valvontaa ja määräyksiä kuin samoja matkustajien seulontaohjelmia varten on otettu käyttöön. Pääsy tämäntyyppisiin tietoihin on rajoitettu käyttäjiin, joilla on ammatillinen tiedonsaantitarve.