Miten voin hakea ESTA-lupaa?

Voit hakea ESTA-lupaa lähettämällä sähköisen hakemuksen. Hakemuslomakkeen täyttäminen kestää noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen ESTA-lupahakemuksen käsittelee DHS (Department of Homeland Security), joka tekee päätöksen 72 tunnin kuluessa. ESTA-hakemusta varten tarvitset passisi, matkasuunnitelmasi ja työnantajan yhteystiedot, jos olet töissä.

ESTA-hakemuksessa on useita hakemusosioita. Hakijoita kehotetaan tutustumaan eri osioihin varmistaakseen, että he ymmärtävät, mitä heiltä kysytään ja miksi ne ovat merkityksellisiä Yhdysvaltojen rajaturvallisuuden kannalta.

Hae ESTA-lupaa

How do I check the validity of my current ESTA Application?

Voit tarkistaa nykyisen ESTA-hakemuksesi tilan ennen Yhdysvaltoihin suuntautuvaa matkaa, hakea voimassaolosi päättymispäivän ja ESTA-lupanumerosi täyttämällä yksinkertaisen lomakkeen, jossa ilmoitat sukunimesi ja etunimesi sekä passisi tiedot.

Jos hakemuksesi on vielä voimassa, saat ESTA-asemasi, voimassaolon päättymispäivämäärän ja lupanumeron.

Kun tarkistat ESTA-asemasi voimassaoloaikaa, näyttöön voi tulla jokin viidestä eri viestistä. Seuraavassa käsitellään kaikkia viittä niistä ja niiden merkitystä.

Tarkista ESTA-hakemuksen tila

ESTA-hakemusta ei löydy

Jos tarkistat ESTA-hakemuksesi tilan ja saat viestin, jossa lukee ”Hakemusta ei löydy”, se tarkoittaa yleensä sitä, että olet antanut väärät biometriset tiedot jossain ESTA-hakemuslomakkeessa. Tällaisia virheitä voivat olla esimerkiksi väärän nimen, passin numeron, passin maan tai voimassaoloajan antaminen.

Virhe voi tulla näkyviin myös silloin, jos annoit väärät tiedot lomakkeessa, jonka lähetit ESTA-tilanteen tarkistamiseksi.

Hakemusta ei löydy -virhe voi johtua myös siitä, että järjestelmä ei ole koskaan saanut sinulta ESTA-hakemusta. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että internet-yhteys katkeaa tai maksusi ei mene läpi.

ESTA-hakemuksen voimassaolo päättynyt

Jos yrität tarkistaa ESTA-hakemuksesi tilan ja saat tämän viestin, se tarkoittaa, että ESTA-hakemuksesi on vanhentunut. Jos haluat saada uuden ESTA-luvan ennen Yhdysvaltoihin suuntautuvaa matkaa, sinun on haettava sitä uudelleen verkossa. Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää ymmärtää, että vanhentunutta ESTA-hakemusta ei voi uusia. Et voi myöskään siirtää ESTA-lupaa yhdestä passista toiseen. Sinun on tehtävä uusi hakemus nykyisten tietojesi perusteella.

ESTA-hakemus vireillä

Jos saat tämän viestin, se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että olet hiljattain jättänyt hakemuksen, jota CBP tarkastelee parhaillaan. Tämä ei tarkoita, että ESTA-lupasi on hylätty, sinun on vain odotettava. Hakemusten käsittely kestää yleensä 72 tuntia, ja joskus tehdään ylimääräisiä turvatarkastuksia. Kun suunnittelet matkaa Yhdysvaltoihin, ota tämä huomioon ja jätä ESTA-hakemus mahdollisimman aikaisin.

ESTA-lupa hyväksytty

Tämä viesti on hyvä uutinen, koska se tarkoittaa, että ESTA-hakemuksesi on hyväksytty ja että sinulla on nyt lupa matkustaa Yhdysvaltoihin. Merkitse muistiin ESTA-hakemuksen numero ja voimassaolon päättymispäivä. Ennen kuin lähdet Yhdysvaltoihin, varmista sataprosenttisesti, että sinulla on voimassa oleva ESTA-lupa. On suositeltavaa tarkistaa ESTA-asemasi uudelleen viimeisenä päivänä ennen Yhdysvaltoihin lähtöäsi.

Vaikka sinulla olisikin voimassa oleva ESTA-lupa, se ei tarkoita, etteikö CBP:n (tulli- ja rajavalvontavirasto) agentti voisi peruuttaa sitä, kun olet saapunut Yhdysvaltoihin, jos hän katsoo sen tarpeelliseksi. Tällöin sinulta evätään pääsy maahan.

ESTA-hakemus ei ole hyväksytty

Jos saat tämän viestin, se tarkoittaa, että ESTA-hakemuksesi on tarkistettu ja hylätty. Sinulla ei siis ole lupaa tulla Yhdysvaltoihin ESTA-viisumivapausohjelman nojalla. Voit kuitenkin tietyissä olosuhteissa hakea B-2-turistiviisumia ja saada luvan matkustaa Yhdysvaltoihin. Voit saada vastauksia mahdollisiin kysymyksiisi ja hakea Yhdysvaltain viisumia tällä Yhdysvaltain hallituksen verkkosivustolla.

Huomautus: Jos annoit väärät tiedot tai teit muun virheen ESTA-hakemuslomakkeessa, lähetä sähköpostia ESTA:n teknisen tuen tiimille.

Huomautus: Kaikkien ESTA-lupaa hakeneiden on suositeltavaa tarkistaa hakemuksensa tila ennen Yhdysvaltoihin lähtöä varmistaakseen, että he voivat lähteä matkalle ilman lisämaksuja tai uutta hakemusta. Varmista erityisesti, että sinulla on ESTA-lupanumero. Tarkista myös, että lupa on voimassa sinä päivänä, jona lähdet Yhdysvaltoihin.

Mikä on ESTA?

Jos aiot matkustaa Yhdysvaltoihin joko turistina tai liikematkalla, sinun on haettava ESTA-lupaa (Electronic System for Travel Authorisation). VWP-ohjelmaan(Visa Waiver Program) kuuluvien maiden kansalaisten on hankittava sähköinen matkustuslupa, jotta he voivat matkustaa Yhdysvaltoihin tai sen kautta. ESTA-viisumijärjestelmää hallinnoi Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö, ja Electronic System for Travel Authorisation -viisumihakemuksia voi tehdä ainoastaan sähköisesti verkossa.

Soveltuu enintään 90 päivän oleskeluun kauttakulkua, matkailua tai liiketoimintaa varten.

Matkailutarkoituksiin kuuluvat: Loma (loma), vierailu ystävien tai sukulaisten luona, sairaanhoito, osallistuminen veljes-, yhteiskunta- tai palvelujärjestöjen järjestämiin sosiaalisiin tilaisuuksiin, amatöörien osallistuminen musiikki-, urheilu- tai vastaaviin tilaisuuksiin tai kilpailuihin, jos osallistumisesta ei makseta, osallistuminen lyhyeen vapaa-ajan opintojaksoon, joka ei ole tarkoitettu tutkintoon johtavaksi opintopisteeksi (esimerkiksi kaksipäiväinen ruoanlaittokurssi lomamatkalla).

Liiketoiminnallisiin tarkoituksiin kuuluvat: Neuvottelut liikekumppaneiden kanssa, osallistuminen tieteelliseen, koulutukselliseen, ammatilliseen tai liiketoimintaan liittyvään kokoukseen tai konferenssiin, osallistuminen lyhytaikaiseen koulutukseen (mikään Yhdysvalloissa sijaitseva taho ei saa maksaa sinulle palkkaa, lukuun ottamatta oleskelustasi aiheutuvia sivukuluja) tai sopimusneuvottelut.

ESTA-viisumivapautta voivat saada vain henkilöt, joilla on jonkin seuraavista maista peräisin oleva passi:

Andorra Australia Itävalta
Belgia Brunei Chile
Kroatia Tšekin tasavalta Tanska
Viro Suomi Ranska
Saksa Kreikka Unkari
Islanti Irlanti Israel
Italia Japani Etelä-Korea
Latvia Liechtenstein Liettua
Luxemburg Malta Monaco
Alankomaat Uusi-Seelanti Norja
Puola Portugali San Marino
Singapore Slovakia Slovenia
Espanja Ruotsi Sveitsi
Taiwan Yhdistynyt kuningaskunta