ESTA Norjan kansalaisille

ESTA-vaatimusten yhteenveto

Norjan kansalaiset voivat hakea ESTA-viisumia osana viisumivapausohjelmaa.
ESTA-lupaa voidaan käyttää matkailuun, liiketoimintaan, kauttakulkuun, lääketieteellisiin tai muihin väliaikaisiin tarkoituksiin.
Hyväksytty ESTA-lupa antaa matkustajille mahdollisuuden oleskella Yhdysvalloissa enintään 90 päivää vierailua kohden.
Norjan kansalaiset, jotka matkustavat kaupallisilla lentoyhtiöillä tai meriliikenteen harjoittajilla, voivat hakea ESTA-lupaa.
Norjan kansalaisten on täytettävä myös muut ESTA-vaatimukset.

Voivatko Norjan kansalaiset saada ESTA-luvan?

Kyllä, osana viisumivapausohjelmaa Norjan kansalaiset voivat hakea ESTA-lupaa (Electronic System for Travel Authorization). Norjan kansalaisten, jotka haluavat hakea ESTA-lupaa, on täytettävä tarvittavat ESTA-vaatimukset.

Mikä on ESTA?

ESTA otettiin käyttöön vuonna 2009 keinona käsitellä viisumivapausohjelman (VWP) puitteissa Yhdysvaltoihin saapuvien vierailijoiden tietoja. Tietoja käytetään sen määrittämiseksi, aiheuttaako matkustaja turvallisuus- tai maahanmuuttoriskin Yhdysvalloille, sen kansalaisille tai asukkaille. ESTA on viisumivapausjärjestely, jonka ansiosta viisumivapausmaiden, kuten Norjan, kansalaiset voivat tulla Yhdysvaltoihin ilman viisumia. ESTA on matkustuslupa, joka voidaan hankkia verkossa ja joka käsitellään 72 tunnin kuluessa ESTA-hakemuksen jättämisestä.

Mihin toimiin ESTA-lupa oikeuttaa minut?

Hyväksytyllä ESTA-luvalla Norjan kansalaiset voivat vierailla Yhdysvalloissa matkailu-, liike-, kauttakulku-, sairaanhoito- tai lyhytaikaisissa opiskelutarkoituksissa enintään 90 päivän ajan vierailua kohden. Jos haluat viipyä Yhdysvalloissa yli 90 päivää, sinun on haettava B1-liikeviisumia tai B2-turistiviisumia.

Voiko ESTA-lupaa käyttää useampaan maahantuloon?

Kyllä, Norjan kansalaiset voivat käyttää hyväksyttyä ESTA-lupaa useisiin vierailuihin Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltoihin pääsyä ei ole rajoitettu, mutta jos tulli- ja rajavartiolaitos kuitenkin epäilee, että yrität kiertää maahanmuuttosääntöjä tai -rajoituksia, maahantulo voidaan evätä.

Mitkä ovat ESTA-lomakkeessa hyväksytyt maksutavat?

Norjalaiset hakijat voivat maksaa ESTA-hakemusmaksun useilla pankki- tai luottokorteilla, kuten Visan, MasterCardin, American Expressin, Discoverin, Diner’s Clubin, Maestron tai JCB:n myöntämillä korteilla. Maksua pyydetään verkossa hakemuksen jättämisen yhteydessä, ja se vaaditaan, jotta ESTA-hakemuksesta saadaan päätös.

Kuinka kauan ESTA-lupa on voimassa?

Hyväksytty ESTA-lupa on voimassa joko kaksi vuotta tai passisi voimassaolon päättymispäivään asti. Jos ESTA-lupasi voimassaolo päättyy, sinun on haettava uutta lupaa.

Missä olosuhteissa tarvitsen uuden ESTA-luvan?

Sinun on haettava uutta ESTA-lupaa, jos jokin seuraavista olosuhteista toteutuu:

Mitä tapahtuu, jos Norjan kansalaiselta evätään ESTA-lupa?

Norjan kansalaiset, joilta evätään ESTA-lupa, saavat ilmoituksen ”Travel Not Authorized” (Matkustus ei ole sallittu) näytölle tai sähköpostitse hakemuksen jättämisen jälkeen. Jos et saa ESTA-viisumia, voit Norjan kansalaisena hakea vierailijaviisumia Yhdysvaltoihin matkailu-, liike- tai kauttakulkutarkoituksessa.

Tarvitsenko ESTA-luvan, jos olen Yhdysvaltojen tai Kanadan kaksoiskansalainen?

Ei, jos olet Norjan kansalainen ja sinulla on joko Yhdysvaltojen tai Kanadan kaksoiskansalaisuus, sinun ei tarvitse hakea ESTA- tai viisumia. Tulli- ja rajavartiolaitos (CBP) kehottaa matkustajia käyttämään Amerikan tai Kanadan passejaan Yhdysvaltoihin tullessaan.

Onko ESTA sama kuin viisumi?

Ei, ESTA-lupa ei ole viisumi, ja niiden välillä on eroja. ESTA-luvan voi saada täyttämällä sähköisen hakemuksen. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Yhdysvaltain viisumihakemus edellyttää DS-160-lomakkeen täyttämistä ja tapaamista suurlähetystössä asuinmaassasi. Lisäksi Yhdysvaltain viisumin käsittely kestää useita viikkoja, ja sen aikataulu on arvaamaton, eikä se välttämättä sovi yhteen matkasuunnitelmiesi kanssa. Hyväksytty Yhdysvaltain viisumi antaa sinulle useita oikeuksia, joita ESTA-viisumin hakijoille ei myönnetä. Näin ollen ESTA-hyväksytyille hakijoille ei ole taattu maahantulo Yhdysvaltoihin. CBP päättää viime kädessä Yhdysvaltain rajalla, voidaanko ESTA-luvan turvin Yhdysvaltoihin matkustavat Norjan kansalaiset ottaa maahan.

Mistä saan lisätietoja ESTAsta?

Lisätietoja saat ESTA FAQ:sta ja ESTA-vaatimukset -sivulta, ennen kuin aloitat hakemuksen tekemisen.