ESTA-vaatimukset

Viisumivapausohjelma (VWP) ja ESTA-ohjelma

Viisumivapausohjelma (VWP ) antaa noin 41 maan kansalaisille mahdollisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin liike- tai matkailumatkalle ja oleskella siellä enintään 90 päivää ilman viisumia. Vastineeksi VWP-maiden hallitusten on annettava vastavuoroisesti Yhdysvaltojen kansalaisille mahdollisuus vierailla heidän maassaan samassa ajassa. VWP-matkustajien on kuitenkin saatava matkustuslupa lähettämällä hakemus sähköiseen matkustuslupajärjestelmään (ESTA). ESTA on automatisoitu järjestelmä, jossa määritetään kunkin vierailijan kelpoisuus matkustaa Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman mukaisesti. ESTA-hakijoiden on lähetettävä sähköinen hakemuslomake hyväksyntää varten vähintään 72 tuntia ennen lento- tai merilennolla Yhdysvaltoihin lähtöä.

ESTA-matkustustarkoituksen on oltava sallittu vierailijaviisumilla (B).

Viisumivapausohjelman (VWP) ansiosta ohjelmaan osallistuvien maiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia enintään 90 päivän matkailu- tai työmatkoja varten. VWP-matkustajat voivat yleensä matkustaa Yhdysvaltojen kautta Kanadaan tai Meksikoon. Seuraavassa on esimerkkejä toiminnoista, jotka ovat sallittuja Yhdysvalloissa VWP-ohjelman mukaisesti.

Liiketoiminnalliset tarkoitukset

 • kuulla liikekumppaneita
 • osallistua tieteelliseen, koulutukselliseen, ammatilliseen tai liiketaloudelliseen kokoukseen tai konferenssiin.
 • osallistua lyhytaikaiseen harjoitteluun (mikään Yhdysvalloissa sijaitseva taho ei saa maksaa sinulle palkkaa, lukuun ottamatta oleskelustasi aiheutuvia kuluja).
 • neuvotella sopimuksesta

Matkailutarkoitukset

 • matkailu
 • loma (loma)
 • vierailla ystävien tai sukulaisten luona
 • lääketieteellinen hoito
 • osallistuminen veljeskuntien, sosiaalisten järjestöjen tai palvelujärjestöjen järjestämiin sosiaalisiin tilaisuuksiin.
 • amatöörien osallistuminen musiikki-, urheilu- tai vastaaviin tapahtumiin tai kilpailuihin, jos osallistumisesta ei makseta palkkaa
 • ilmoittautuminen lyhyelle virkistysopintojaksolle, josta ei saa opintopisteitä tutkintoa varten (esimerkiksi kahden päivän kokkauskurssi lomalla).

Esimerkkejä matkustustarkoituksista, joita ei sallita viisumivapausohjelmassa.

Nämä ovat esimerkkejä toiminnoista, jotka eivät ole sallittuja VWP-ohjelmassa ja jotka edellyttävät viisumia Yhdysvaltoihin matkustamista varten:

 • opiskelu, opintopistettä varten
 • työllisyys
 • työskentelevät ulkomaisena lehdistönä, radiossa, elokuvissa, toimittajina tai muissa tiedotusvälineissä.
 • pysyvä oleskelu Yhdysvalloissa

VWP-ohjelmaan kuuluvien maiden kansalaiset

Sinun on oltava VWP-ohjelmaan osallistuvan maan kansalainen tai kansalainen. Seuraavat 41 maata osallistuvat viisumivapausohjelmaan. Maan nimen vieressä oleva vuosiluku tarkoittaa vuotta, jolloin viisumivapausohjelmaan hyväksyttiin.

Andorra (1991) Australia (1996) Itävalta (1991)
Belgia (1991) Brunei (1993) Chile (2014)
Kroatia
(2021)
Tšekin tasavalta
(2008)
Tanska (1991)
Viro (2008) Suomi (1991) Ranska (1989)
Saksa (1989) Kreikka (2010) Unkari (2008)
Islanti (1991) Irlanti (1995) Israel (2023)
Italia (1989) Japani (1988) Etelä-Korea (2008)
Latvia (2008) Liechtenstein (1991) Liettua (2008)
Luxemburg (1991) Malta (2008) Monaco (1991)
Alankomaat (1989) Uusi-Seelanti (1991) Norja (1991)
Puola (2019) Portugali (1999) San Marino (1991)
Singapore (1999) Slovakia (2008) Slovenia (1997)
Espanja (1991) Ruotsi (1989) Sveitsi (1989)
Taiwan (2012) Yhdistynyt kuningaskunta (1988)

Voidaksesi osallistua viisumivapausohjelmaan sinun on oltava minkä tahansa edellä mainitun maan kansalainen, sinulla on oltava sähköinen passi ESTA-hyväksyntä, ja sinun on myös todistettava, että palaat kotimaahasi oleskeluajan päätyttyä.

Jotta maa voisi osallistua poikkeusohjelmaan, sen on tehostettava lainvalvontaa ja jaettava turvallisuustietoja Yhdysvaltojen kanssa. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava varastetuista tai kadonneista passeista, niiden on myönnettävä sähköisiä passeja ja niiden on täytynyt hylätä alle 3 prosenttia muiden kuin maahanmuuttajien viisumihakemuksista kahden edellisen vuoden aikana. Maassa olisi myös oltava erinomainen rajavalvonta, lainvalvonta, terrorismin torjunta ja muut tarvittavat turvallisuusstandardit.

ESTA-passivaatimukset

Kun matkustat Yhdysvaltoihin VWP-ohjelman kautta, sähköinen passi on olennainen asiakirja, jota tarvitaan ESTA-lupaa haettaessa, ja se eroaa toisistaan seuraavasti;

 • Sivun alareunassa on useita numeroita, mikä tekee siitä koneellisesti luettavan.
 • Kortissa on siru ja kannessa tunnus, joka voidaan skannata omistajan henkilötietojen näyttämiseksi.

Sähköisessä passissasi on oltava määritellyt turvatekijät, jotta voit matkustaa VWP-ohjelman mukaisesti. Varmista, että se on Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) asettamien vaatimusten mukainen. Kun olet saanut ESTA-hyväksynnän, voit aloittaa matkajärjestelyt.

Jos aiot lähteä Yhdysvalloista, varmista lisäksi, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta aiotun oleskelusi jälkeen. Jos olet kuitenkin jommastakummasta kuuden kuukauden klubipäivityksessä luetelluista maista, kuuden kuukauden sääntöä ei sovelleta. Huomaa, että jokainen VWP-kelpoinen matkustaja tarvitsee hyväksytyn ESTA-luvan.

Jos aiot saapua Yhdysvaltoihin väliaikaisella tai hätäviisumilla, VWP-ohjelmassa suositellaan, että se olisi myös sähköinen passi. Kun matkustat VWP-ohjelman kautta valtioiden läpi, sinun on saatava matkustuslupa sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ESTA) kautta.

ESTA-luvan päivittäminen

Jos haluat matkustaa ilman viisumia, tarvitset ESTA-luvan ennen Yhdysvaltoihin suuntautuvaan meri- tai lentoliikenteeseen nousemista. Se on voimassa kaksi vuotta, mutta sinun on hankittava uusi ESTA-lupa, jos;

 • Vaihda kansalaisuusmaata.
 • Vaihda sukupuolta.
 • Hanki uusi passi, olipa kyseessä sitten hätä- tai väliaikainen viisumi.
 • Vaihda nimesi.
 • Haluatko muuttaa ESTA-hakemuksen kyllä- tai ei-kysymyksiin antamiasi vastauksia?

ESTA-hakemusta varten tarvitset voimassa olevan passin, joka on myönnetty Visa Waiver Program -maasta, sähköpostiosoitteesi, kotiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Sinun on myös annettava tiedot hätäyhteyspisteen sähköpostiosoitteesta ja puhelinnumerosta.

ESTA-kelvottomuus

Joidenkin matkustajien pääsyä Yhdysvaltoihin VWP-ohjelman kautta voidaan rajoittaa, esimerkiksi jos olet rikkonut VWP-ohjelman nojalla Yhdysvaltoihin aiemmin myönnettyjen maahantulolupien ehtoja. Et ehkä voi saada ESTA-lupaa, jos sinulla on rikosrekisteriote pidätyksistä, vaikka niistä ei olisikaan tullut rikostuomiota. Et voi saada lupaa, jos olet turvallisuusuhka, mutta sisäisen turvallisuuden ministeriö voi tapauskohtaisesti luopua rajoituksesta. Rajoituksia on myös silloin, jos aiot työskennellä, sinulla on pysyvä asuinpaikka tai jos aiot toimia liittovaltion hallituksen tehtävissä.

Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015 -lain mukaan Iranista, Irakista, Sudanista, Koreasta ja Syyriasta tulevien matkustajien on hankittava viisumi ennen matkustamista, koska he eivät enää voi käyttää VWP-ohjelmaa. Jos olet VWP-maiden kansalainen, mutta olet muuttanut Koreaan, Somaliaan, Sudaniin, Libyaan, Iraniin, Irakiin tai Jemeniin 1. maaliskuuta 2012 tai sen jälkeen, et voi osallistua ohjelmaan. Rajoitukset eivät koske matkustajia, jotka ovat käyneet kyseisissä maissa kyseisenä ajanjaksona asepalveluksen vuoksi tai suorittaakseen virallisia tehtäviä VWP-maan työntekijänä.

Kun matkustat Yhdysvaltoihin meri- tai lentoteitse, varmista, että sinulla on edestakainen lippu VWP-ohjelman kanssa sopusoinnussa olevalla lentoyhtiöllä. Kun käytetään yksityisiä keinoja, kuten yksityislentokonetta, sen on myös pidettävä voimassa VWP-sopimus ja taattava karkotus Yhdysvalloista, jos maahantulokielto todetaan mahdottomaksi. Jos saavut maitse, sinun on esitettävä pääpiirteittäin suunnitelmasi oleskelusta 90 päivän kuluessa ja osoitettava, että sinulla on riittävästi varoja elättää itsesi.

Sallitut ja kielletyt matkat viisumivapausohjelman puitteissa

Ohjelman avulla voit lähteä Yhdysvaltoihin neuvottelemaan sopimuksia, selvittämään jäämistöjä tai konsultoimaan liikekumppaneita. Voit myös osallistua konferensseihin, koulutus-, yritys- ja ammattitapahtumiin tai tehdä itsenäistä tutkimustyötä. Voit lähteä lomalle, kiertää eri kaupunkeja ja jopa vierailla ystävien ja perheen luona. Osallistu useiden järjestöjen järjestämiin sosiaalisiin tapahtumiin tai muihin urheiluun ja musiikkiin liittyviin kilpailuihin. Voit myös ilmoittautua lyhyille opintojaksoille, jos et saa opintopisteitä, esimerkiksi ruoanlaittokursseille tai jos aiot käydä maassa lääkärintarkastuksessa.

Sinusta ei kuitenkaan saa tulla kokopäiväistä opiskelijaa, et saa esiintyä maksullisissa esityksissä etkä työskennellä lehdistön tai journalismin parissa. Sinua on myös kielletty tekemästä minkäänlaista työtä, liittymästä minkään laivan tai lentokoneen miehistöön tai hakemasta pysyvää oleskelulupaa Yhdysvalloista.

VWP-ohjelman mukaisen matkustamisen edut ja haitat

VWP-ohjelmaan osallistuvan maan liike- tai vapaa-ajan vierailijoiden ei tarvitse hakea viisumia Yhdysvaltain konsulaatista ulkomailla, mikä vaatii paljon asiakirjoja, aikaa ja vaivaa. Voit tehdä matkasuunnitelmia ESTA-järjestelmän avulla ja välttää samalla pitkät viisumikäsittelyajat, varsinkin jos matkustat kiireellisistä syistä. Jos saavut Yhdysvaltoihin VWP-ohjelman avulla, voit lisäksi vierailla Kanadassa, Meksikossa ja muilla naapurisaarilla VWP-ohjelmasi voimassaoloaikana, mikä ei välttämättä ole sallittua muilla viisumeilla.

Ohjelmalla on kuitenkin joitakin haittoja, sillä matkustajat eivät voi pidentää oleskelunsa kestoa ESTA-luvan turvin matkustaessaan. Lisäksi ESTA-matkustajat eivät voi vaihtaa ESTA-viisumia viisumiin maassa ollessaan. Tämä vaikuttaisi mahdollisesti matkailijoihin ja liikematkustajiin, jotka kokevat odottamattomia ongelmia oleskelunsa aikana Yhdysvalloissa. Näin ollen vierailijoita kehotetaan suunnittelemaan matkansa Yhdysvaltoihin sen mukaan, mihin tarkoituksiin ja tarpeisiin he matkustavat.