Tuhkarokkotapausten lisääntyminen aiheuttaa terveysvaroituksen

Category: Uutiset | 0
Tuhkarokkotapausten lisääntyminen aiheuttaa terveysvaroituksen
Tuhkarokkotapausten lisääntyminen aiheuttaa terveysvaroituksen

Tautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) varoitti terveydenhuollon tarjoajia tuhkarokkotapausten lisääntymisestä, ja tämän vuoden luvut ovat jo yhtä suuret kuin viime vuonna.

NBC Newsin mukaan Yhdysvalloissa on vuoden alusta lähtien ollut 58 vahvistettua tuhkarokkotapausta, kun koko vuoden 2023 aikana on raportoitu 58 tapausta.

Matkustamiseen liittyvät tapaukset ja rokotustilanne

Huikeat 93 prosenttia tänä vuonna ilmoitetuista tapauksista liittyy kansainväliseen matkustamiseen, mikä korostaa matkustajien rokotusten ratkaisevaa merkitystä.

Useimmat sairastuneet ovat vähintään vuoden ikäisiä lapsia, jotka eivät ole saaneet MMR-rokotuksia (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko).

Vastauksena CDC korosti, että terveydenhuollon tarjoajien on varmistettava, että lapset ovat ajan tasalla rutiinirokotuksista, mukaan lukien MMR-rokote.

Maantieteellinen levinneisyys ja kansainväliset näkökohdat

Epidemia on vaikuttanut 17 osavaltiossa eri puolilla maata, ja merkittävimmät vaikutukset on havaittu New Yorkissa.

Lisäksi muissa maissa, kuten Itävallassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on havaittu tautipesäkkeitä.

Tämän vuoksi CDC korosti rokotusten tärkeyttä kaikille kansainvälisille matkustajille iästä tai matkakohteesta riippumatta.

Vakavuus ja kuolemantapaukset

Koska tuhkarokko on erittäin tarttuva, se aiheuttaa merkittävän riskin rokottamattomille henkilöille, sillä 90 prosentin todennäköisyys saada tartunta altistumisen yhteydessä on huikea.

Lisäksi tauti voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja jopa kuolemaan.

Pelkästään vuonna 2021 arviolta 128 000 ihmistä, pääasiassa lapsia, menehtyi tautiin maailmanlaajuisesti.

Rokotukset ovat kuitenkin auttaneet estämään miljoonia kuolemantapauksia maailmanlaajuisesti, ja arviolta 56 miljoonaa kuolemantapausta on vältetty vuosina 2000-2021.

Historiallinen tausta ja nykytilanne

Vaikka tuhkarokko julistettiin hävitetyksi Yhdysvalloista vuonna 2000, viimeaikaiset suuntaukset ovat olleet huolestuttavia.

Vuonna 2019 maassa todettiin 27 vuoden huippu, 1274 raportoitua tapausta.

Suurin osa taudinpurkauksista johtui matkustamiseen liittyvistä tapauksista, jotka levisivät rokottamattomiin tai puutteellisesti rokotettuihin henkilöihin maan sisällä.

Näistä haasteista huolimatta Yhdysvallat on edelleen ”eliminoitu”, mikä tarkoittaa, että tauti ei ole tarttunut jatkuvasti yli 12 kuukauteen.

Matka- ja terveyssäännösten noudattaminen

Koska tuhkarokkotautiepidemiat jatkuvat ja koska kansainvälisellä matkustamisella on merkittävä vaikutus taudin leviämiseen, matkustajia kehotetaan asettamaan terveytensä ja turvallisuutensa etusijalle.

Tuhkarokkotapausten viimeaikaisen lisääntymisen vuoksi Yhdysvaltoihin matkustaville ulkomaisille vierailijoille muistutetaan, että on tärkeää noudattaa terveysohjeita.

Tähän sisältyvät myös sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ESTA) mukaiset rokotusvaatimukset.

Viisumivapausohjelmaan (VWP ) kuuluvista maista tulevien matkustajien on saatava ESTA-hyväksyntä ennen Yhdysvaltoihin saapumista.

Rokottaminen tuhkarokon kaltaisia tauteja vastaan suojaa matkailijoiden terveyttä ja edistää kansanterveydellisiä toimia tautien leviämisen estämiseksi maan sisällä.