Israel pääsee Yhdysvaltojen viisumivapausohjelmaan

Category: ESTA-kelpoisuus | 0
ESTA Israelin kansalaisille

Yhdysvallat sisällytti Israelin viisumivapausohjelmaan (Visa Waiver Program, VWP), mikä oli ratkaiseva askel monivivahteisessa geopoliittisessa tilanteessa. Alkuperäisen aloituspäivän oli määrä olla 30. marraskuuta. Sitä kuitenkin aikaistettiin 19. lokakuuta 2023 Israelin vuoden 2023 konfliktien vuoksi. Washingtonin ja pääministeri Benjamin Netanjahun uskonnollis-kansallismielisen hallinnon välinen liitto on joutunut tarkastelun kohteeksi erityisesti Israelin oikeudellisen muutoksen ja Palestiinan politiikkaa koskevien lähestymistapojen osalta.

Mahdolliset kitkapisteet

Tämä päätös on saanut osakseen kritiikkiä ja kiistoja erityisesti palestiinalaispiirien ja joidenkin Yhdysvaltain senaattoreiden taholta. Pääasiallinen kiistakapula on väitteissä, joiden mukaan Israel on historiallisesti syrjinyt amerikkalaisia arabeja rajoillaan ja rikkonut siten VWP-edellytystä, jonka mukaan kaikkia yhdysvaltalaisia matkustajia on kohdeltava yhdenvertaisesti. Tämä väite on jopa levinnyt oikeudelliseen kenttään, ja Amerikan arabien vastaisen syrjinnän komitean kaltaiset tahot ovat pyrkineet – vaikkakin tuloksetta – pysäyttämään Israelin pääsyn ohjelmaan.

Palestiinalais-amerikkalaisten osallisuus

Palestiinalaisille amerikkalaisille on kuitenkin hyvä puoli, sillä heidän on nyt helpompi matkustaa Israeliin. Viisumivapaan maahantulon käyttöönoton jälkeen joko Länsirannalla tai Yhdysvalloissa asuvat palestiinalais-amerikkalaiset voivat nyt tulla Israeliin ja käyttää Ben Gurionin lentokenttää vähentyneiden byrokraattisten esteiden avulla. Kokeilujakso on ollut voimassa 20. heinäkuuta lähtien, mikä osoittaa Israelin aikomuksen sujuvoittaa pääsyä omien rajojensa lisäksi myös Israelin miehittämän Länsirannan kautta.

VWP-ohjelmaan pääsyn edellytykset ja vaikutukset

Jotta Israel pääsisi VWP-ohjelmaan – etuoikeus, joka sallii vierailijoille 90 päivän oleskelun ilman viisumia – on välttämätöntä noudattaa Washingtonin määräyksiä. Nämä kriteerit kattavat useita eri aloja, kuten terrorismin torjunnan, lainvalvonnan, maahanmuuton valvonnan ja asiakirjojen turvallisuuden. Lisäksi kaikkien yhdysvaltalaisten matkustajien yhdenmukaista kohtelua koskeva ehto edellyttää, että Israel varmistaa palestiinalais-amerikkalaisten esteettömän kulun tärkeimmissä kauttakulkukeskuksissa, kuten Ben Gurionin lentokentällä.

Maailmanlaajuisten vaikutusten pohtiminen

Israelin sisällyttämisellä viisumivapausohjelmaan, joka laajentaa luetteloa 41 valtioon (viimeisenä vuonna 2021 lisätään Kroatia), on vaikutuksia, jotka ylittävät Yhdysvaltojen ja Israelin kahdenväliset suhteet. Netanjahu pitää tätä ”merkittävänä ja iloisena hetkenä kaikille Israelin kansalaisille” ja palestiinalaisten ulkoministeriö vaatii Yhdysvalloilta takeita palestiinalaisten tasapuolisesta kohtelusta, joten kaikkien osapuolten välinen dynamiikka kehittyy varmasti liikkuvuuden ja pääsyn lisääntyessä.

Katse eteenpäin

Monimutkaisten ja monikerroksisten tarinoiden keskellä Yhdysvaltojen ja Israelin suhteiden kehittyminen VWP-ohjelman avulla on valmis navigoimaan läpi taloudellisten, turvallisuus- ja sosiaalipoliittisten vaikutusten kirjon. Tarkkailijat ja poliittiset päättäjät seuraavat todennäköisesti innokkaasti, miten tämä kehitys vaikuttaa alueelliseen geopoliittiseen ilmapiiriin, Israelin sisäpolitiikkaan ja Yhdysvaltojen ja Lähi-idän suhteiden kokonaisuuteen. Tämän kehityksen luvut lupaavat runsaasti kansainvälisiä suhteita, diplomaattisia manöövereitä ja mahdollisia muutoksia asianomaisten maiden poliittisissa päätöksentekoparadigmoissa.

Lopuksi voidaan todeta, että vaikka Israelin liittyminen viisumivapausohjelmaan merkitsee mahdollisuuksia parantaa kahdenvälisiä suhteita ja helpottaa kansalaisten matkustamista, siihen liittyy väistämättä poliittisia, sosioekonomisia ja diplomaattisia kiemuroita, jotka muokkaavat sekä Yhdysvaltojen että Israelin tulevaa keskustelua ja politiikkaa kansainvälisellä areenalla.