Yhdysvaltain viisumisääntöjen muutos häiritsee kansainvälisten pappien pysyvää oleskelulupaa koskevaa polkua.

Category: Uutiset | 0
Yhdysvaltain viisumisääntöjen muutos häiritsee kansainvälisten pappien pysyvää oleskelulupaa koskevaa polkua.
Yhdysvaltain viisumisääntöjen muutos häiritsee kansainvälisten pappien pysyvää oleskelulupaa koskevaa polkua.

Huhtikuussa viimeistelty Yhdysvaltain viisumisäännöstön muutos on aiheuttanut ennakoimattoman käänteen, ja se on aiheuttanut huomattavia häiriöitä aiemmin saumattomasti sujuneeseen prosessiin, joka koski ulkomailla syntyneiden uskonnollisten työntekijöiden, erityisesti katolisten pappien, pysyvää oleskelulupaa Yhdysvalloissa hakevia henkilöitä.

Sääntömuutos, joka vaikuttaa tuhansiin henkilöihin, on saanut vain vähän huomiota kirkon piirissä, eivätkä monet papit ole tietoisia edessä olevista haasteista.

Sääntömuutoksen vaikutus kirkon johtajiin

Isä Edgardo Rodriguez, Kalifornian seurakunnan rakastettu salvadorilainen pappi, sai hiljattain kokea tämän sääntömuutoksen vaikutukset, kun Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaiset ilmoittivat hänelle, että hänen on palattava kotimaahansa vuodeksi ja aloitettava uudelleen koko prosessi vihreän kortin saamiseksi.

Tämä äkillinen muutos maahanmuuttoprosessissa on järkyttänyt sekä pappia että hänen yhteisöään. Pyhän Piuksen kirkon pastori, isä Thomas Martin, valitteli: ”Menetimme suuren papin.” ”Menetimme suuren papin.”

Sääntömuutos ja sen seuraukset

Huhtikuuhun asti kansainvälisten pappien tie vihreään korttiin oli yleensä suoraviivainen, ja se myönnettiin, kun paikallinen piispa oli hyväksynyt inkardinaation.

Prosessi alkoi tyypillisesti R-1-viisumilla, joka oli tarkoitettu uskonnollisille työntekijöille ja joka johti pysyvän oleskeluluvan myöntämiseen.

Viimeaikainen sääntömuutos, joka johtui lain virheellisestä soveltamisesta, on kuitenkin aiheuttanut ruuhkaa, jonka vuoksi uskontotyöntekijät joutuvat odottamaan 5-10 vuotta ennen pysyvän oleskeluluvan saamista.

Miguel Naranjo, Catholic Legal Immigration Network, Inc:n (CLINIC) uskonnollisten maahanmuuttopalvelujen johtaja, selitti, että eteläisen rajan maahanmuuttokriisi vaikutti tähän politiikan muutokseen, joka johti El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista tuleviin hakijoihin kohdistuviin rajoituksiin.

Ratkaisuja etsimässä

Uskonnolliset järjestöt, kuten Yhdysvaltain katolinen piispainkokous (USCCB), kannattavat päätöslauselmia.

Ratkaisuehdotuksen mukaan yhden vuoden odotusaikaa ennen uuden R-1-viisumin hakemista lyhennetään prosessin nopeuttamiseksi ja pastoraalisten sijoitusten keskeytymisen minimoimiseksi.

Epävarmuustekijät ovat kuitenkin edelleen olemassa, ja uskonnollinen yhteisö tutkii vaihtoehtoisia viisumiohjelmia, kuten korkeakoulujen tarjoamia ohjelmia.

Kirkon suuret panokset

Kansas Cityn arkkipiispa Joseph Naumann ilmaisi pettymyksensä ja hämmennyksensä hallituksen päätöksestä ja korosti, että vaikutukset alkavat jo tuntua.

Los Angelesin arkkihiippakunnassa 50 prosenttia papeista on syntynyt ulkomailla, ja 10 prosentilla heistä on tilapäinen R-1-viisumi. Isä Joel Henson kertoi, että kaksi kansainvälistä pappia on jo palannut kotimaahansa viisumiongelmien vuoksi.

Tulevaisuuden haasteet ja yhteistyö

USCCB ja eri uskontokuntien uskonnolliset johtajat ovat pyytäneet kongressilta apua. Polarisoitunut lainsäädäntöympäristö ja hidas reagointi maahanmuuttokysymyksiin luovat kuitenkin epävarmuutta nopeista toimista.

Viisumisäännön muutos ei koske ainoastaan pappeja, vaan sen vaikutus ulottuu myös katolisiin kouluihin, hoitokoteihin ja pastoraalisiin ohjelmiin.

Isä Frank Donio, Miesten ylimmäisten johtajien konferenssin toiminnanjohtaja, korosti kirkon kansainvälistä luonnetta Yhdysvalloissa ja sen riippuvuutta maahanmuuttajapapeista.

Hän ilmaisi kiitollisuutensa ulkomailla syntyneiden pappien ja uskonnollisten naisten panoksesta, mutta korosti, että tarvitaan kollektiivista ratkaisua.

ESTA:n rooli maahanmuuton helpottamisessa

Yhdysvaltain viisumisääntöjen muutos on merkittävä haaste kirkolle ja sen riippuvuudelle ulkomailla syntyneistä papeista.

Samalla kun kirkko etsii ratkaisuja ja puolustaa päätöslauselmia, yksilöiden on pysyttävä ajan tasalla maahanmuuttopolitiikan muutoksista.

Yhdysvaltoihin matkustaville ESTA-järjestelmä ( Electronic System for Travel Authorization ) on edelleen ratkaisevan tärkeä. Tilanteen kehittyessä ESTA-vaatimusten ja -prosessien ajan tasalla pitäminen on entistäkin tärkeämpää niille, jotka liikkuvat Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikan monimutkaisessa kentässä.

Tänä haastavana aikana kirkko ja sen johtajat työskentelevät väsymättä viisumikysymysten ratkaisemiseksi ja varmistavat, että Yhdysvaltojen katolisen yhteisön tarpeita palvelevien kansainvälisten uskonnollisten työntekijöiden rikas perinne jatkuu huolimatta viimeaikaisten maahanmuuttopoliittisten muutosten aiheuttamista odottamattomista esteistä.