Parantavan menneisyyden uudelleen löytäminen: Chickasaw National Recreation Area: The Evolution of Chickasaw National Recreation Area

Category: Uutiset | 0
Parantavan menneisyyden uudelleen löytäminen: Chickasaw National Recreation Area: The Evolution of Chickasaw National Recreation Area
Parantavan menneisyyden uudelleen löytäminen: Chickasaw National Recreation Area: The Evolution of Chickasaw National Recreation Area

Historiallinen matka alkuperäiskansojen suojelualueesta kansallispuistoksi

Kauan ennen kansallispuistopalvelun perustamista Arbuckle-vuoriston juurella Oklahoman eteläisessä keskiosassa oli rikas historia.

Alkuperäiskansat asuttivat tätä aluetta vuosisatojen ajan, ja paleointianit asettuivat tänne vuonna 600 jKr., minkä jälkeen kansat siirrettiin kyynelten polun kautta. Chickasawit ja Choctawsit viihtyivät alueella, ja heitä veti puoleensa muinaisesta Arbucklesista pulppuava parantava, rikkipitoinen vesi.

Chickasaw National Recreation Area -alueen puistonvartijan ja julkisista asioista vastaavan Megan Wilkinsin mukaan näitä mineralisoituneita vesiä etsittiin alun perin niiden lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. ”Monet ihmiset tulivat tällaisille alueille juomaan kivennäisvettä eräänlaisena lääkkeenä ja toivoivat sen hoitavan erilaisia vaivoja”, hän kertoo.

Liittovaltion valvonta ja Plattin kansallispuiston synty

Vuonna 1902 Chickasaw- ja Choctaw-kansat myivät maansa, mukaan lukien 33 lähdettä, liittovaltion hallitukselle.

Tämä merkitsi Sulphur Springs Reservationin perustamista, joka oli kansallispuistopalvelun edeltäjä ja jonka tarkoituksena oli säilyttää maa-alue virkistyskäyttöä varten. Plattin kansallispuistosta, kuten se myöhemmin nimettiin, tuli Oklahoman ainoa kansallispuisto, joka houkutteli kävijöitä terapeuttisilla lähteillään.

Wilkins kuvailee alkuperäistä vetovoimaa: ”Puiston perustamisen innoittajana olivat alueen kivennäisvesilähteet.”

Puiston suosio nousi huimasti, ja se sai lempinimen ”lounaan leikkipaikka”.

Muutos ja haasteet

Ajan myötä Plattin kansallispuisto muuttui terapeuttisesta kohteesta virkistyspaikaksi.

1930-luvulla Civilian Conservation Corps -joukkojen perustama leiri käynnisti muutostöitä, erityisesti virkistysuintia varten suunniteltujen keinotekoisten vesiputousten rakentamisen.

1960-luvulla rakennettiin Arbucklen pato, joka muodosti Arbuckles-järven ja laajensi veden virkistysmahdollisuuksia.

Haasteista ja omistusoikeuden siirtoyrityksistä huolimatta puisto pysyi sinnikkäästi pystyssä.

Chickasaw-kansan vuonna 1967 antamassa päätöslauselmassa Chickasaw-kansallispuisto haluttiin nimetä uudelleen Chickasaw-kansallispuistoksi, mikä korosti sen yhteyksiä alkuperäiskansojen yhteisöön. Uudelleen nimeäminen ei kuitenkaan herättänyt vastakaikua, ja puistoon tehtiin uusia muutoksia vuonna 1976.

Chickasaw National Recreation Area: Win-Win-Win-tilanne

Vuonna 1976 Plattin kansallispuisto yhdistyi Arbucklen virkistysalueen kanssa, jolloin siitä tuli Chickasaw National Recreation Area.

Vaikka puisto teknisesti alennettiinkin, se jatkoi toimintaansa National Park Servicen alaisuudessa, ja sen toiminta painottui entistä enemmän vesivirkistykseen.

Kansallispuistopalvelun, kongressin valtuuskunnan ja Chickasaw-kansakunnan yhteistyö oli mieluisaa, ja se loi sopusointuisen yhdistelmän historiaa, virkistystä ja liittovaltion valvontaa.

Wilkins kertoo: ”Kun alettiin puhua näiden kahden alueen virallisesta yhdistämisestä, monet olivat tyytyväisiä.” Puiston kasvuun kuului lisämaan hankkiminen ja vierailijoiden salliminen vesihiihdon kaltaisiin aktiviteetteihin, jotka ovat sallittuja kansallisilla virkistysalueilla mutta eivät kansallispuistoissa.

Menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden kunnioittaminen

Uudelleen nimeämisprosessista tuli tilaisuus kunnioittaa niitä, jotka tulivat aiemmin, erityisesti chickasaw-kansaa.

Heidän osallistumisensa yhteistyöhön muodosti pitkäaikaisen kumppanuuden National Park Servicen kanssa, mikä johti yhteisiin tiloihin ja Chickasaw-kansan jäsenen nimittämiseen puiston johtajaksi.

Nykyään Chickasaw National Recreation Area on todiste kulttuuriperinnön, parantavien vesien ja kukoistavan ekosysteemin säilyttämisestä. Chickasaw-kansan vaikutusvalta ulottuu paikallisiin yrityksiin, mikä merkitsee paluuta esi-isiensä maan hallintaan.

Kansainvälisten vierailijoiden mahdollisuuksien avaaminen

Kun arvostamme Chickasaw National Recreation Area -alueen historiallista matkaa, on tärkeää pohtia sen merkitystä Yhdysvaltain matkailun ja maahanmuuton kannalta.

Puiston muutos kuvastaa niitä erilaisia nähtävyyksiä, jotka houkuttelevat kävijöitä Yhdysvaltoihin.

Kansainvälisille matkustajille, jotka ovat kiinnostuneita kokemaan Chickasaw National Recreation Area -alueen tarjoaman ainutlaatuisen yhdistelmän historiaa, luontoa ja virkistystä, Electronic System for Travel Authorization (ESTA ) on keskeinen työkalu.

ESTA toimii automaattisena järjestelmänä, jonka tarkoituksena on arvioida viisumivapausohjelmaan osallistuvien maiden matkustajien kelpoisuutta päästä Yhdysvaltoihin ilman viisumia.

Lyhytaikaisia vierailuja varten suunniteltu ESTA yksinkertaistaa maahantuloprosessia vaatimukset täyttäville matkustajille ja tarjoaa kätevän ja tehokkaan tavan saada lupa ennen matkalle lähtöä kohteisiin kuten Chickasaw National Recreation Area.

Puiston vapaa-ajanviettopainotus vastaa ESTA:n kannustamaa vapaa-ajanmatkailua ja tarjoaa kansainvälisille vierailijoille mahdollisuuden tutustua Oklahoman rauhalliseen kauneuteen.

Chickasaw National Recreation Area -alueen kehitys heijastaa säilyttämisen ja edistyksen harmonista tasapainoa. ESTA varmistaa, että kansainväliset matkailijat voivat saumattomasti osallistua tarinaan ja kokea tämän arvokkaan maan viehätyksen, kun kävijät nauttivat sen historiasta ja luonnonihmeistä.