Mitä eroa on ESTA:lla, EU:n ETIAS-järjestelmällä ja Kanadan ETA:lla?

Category: ESTA-vaatimukset | 0

Vaikka näiden kolmen ohjelman välillä on monia eroja, niissä on myös yhtäläisyyksiä. Katsotaanpa tarkemmin.

Tarkoitus ja tukikelpoisuus

ESTA vaaditaan Yhdysvaltoihin matkustavilta, joilla ei ole viisumia. Kun ETIAS-järjestelmä otetaan käyttöön ensi vuonna, viisumivapaita Schengen-alueen maihin matkustavia varten tarvitaan ETIAS-järjestelmä, ja Kanadaan matkustavia varten tarvitaan ETA-järjestelmä. Näiden järjestelmien tarkoituksena on yksinkertaistaa asiakirjojen tarkastusmenettelyjä ja vahvistaa rajavalvontaa seulomalla matkustajat etukäteen mahdollisten uhkien varalta.

Voimassaoloaika ja merkinnät

ESTA on voimassa 2 vuotta, ETIAS 3 vuotta ja Kanada ETA 5 vuotta, ja ne ovat kaikki sidoksissa passin voimassaolon päättymispäivään. ESTA- ja ETIAS-asiakirjat mahdollistavat useamman maahantulon, kun taas Kanada ETA-asiakirjat mahdollistavat useamman maahantulon enintään 90 päiväksi vierailua kohden.

Hakuprosessi

Kaikkien kolmen järjestelmän hakuprosessi tapahtuu verkossa, ja se on sähköisesti yhdistetty matkustajan passiin. ETIAS-järjestelmän vaatimusten odotetaan olevan samankaltaiset kuin ESTA-järjestelmän, ja hakijan on annettava henkilö-, passi-, yhteys- ja matkasuunnitelmatiedot.

Turvatoimenpiteet

ESTAn ja ETIASin ensisijaisena tavoitteena on seuloa mahdolliset riskit. Voimassa olevan ESTA- tai ETIAS-luvan hallussapito ei takaa maahantuloa – rajavartiohenkilöstöllä on valtuudet evätä maahantulo, jos he epäilevät, että henkilö muodostaa turvallisuus-, terroristi-, rikos- tai terveysriskin.

Hyväksymiskynnykset

Hyväksymiskynnykset eroavat ESTA- ja ETIAS-järjestelmissä. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat tiukkoja erityisesti rikosrekisterin ja aiempien konfliktialueilla käyntien osalta, kun taas ETIAS-järjestelmä voi olla lievempi vähäisten rikkomusten osalta. Myös lääketieteelliset tai mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa maahantulopäätöksiin eri tavoin näiden kahden järjestelmän välillä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka ESTA-, ETIAS- ja Kanadan ETA-järjestelmillä on yhtäläisyyksiä sähköisen hakumenettelyn ja turvallisuuden parantamiseen tähtäävän tavoitteen osalta, ne eroavat toisistaan voimassaolon, maahantulovaatimusten ja hyväksymiskynnysten osalta, mikä heijastaa Yhdysvaltojen, Euroopan unionin ja Kanadan yksilöllisiä tarpeita ja säännöksiä.

Mitkä ovat näiden kolmen ohjelman käsittelyajat?

ESTA – Useimmat hakijat saavat ESTA-hyväksynnän lähes välittömästi, yleensä muutamassa minuutissa. Joissakin tapauksissa käsittely voi kuitenkin kestää useita päiviä, jos tarvitaan lisäasiakirjoja.

EU ETIAS – ETIAS-hakemusprosessi on suunniteltu nopeaksi ja tehokkaaksi. Suurin osa ETIAS-hakemuksista käsitellään lähes välittömästi hakemuksen jättämisen jälkeen. Tapauksissa, joissa manuaalinen tarkastelu saattaa olla tarpeen, mutta päätös tehdään 2 viikon kuluessa.

Kanadan ETA – Kanadan ETA-hakemuksen käsittelyaika on yleensä nopea, ja suurin osa hakijoista saa päätöksen muutamassa minuutissa. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin kestää useita päiviä tai jopa pidempään, jos uudelleentarkasteluprosessin aikana pyydetään lisäasiakirjoja.

Miten voin tarkistaa ESTA-, EU ETIAS- tai Kanadan ETA-hakemukseni tilan?

Jos haluat tarkistaa hakemuksesi tilan jossakin näistä ohjelmista, toimi seuraavasti:

ESTA – Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen verkkosivustolla on ESTA-tilanteen tarkistustyökalu, jolla hakijat voivat tarkistaa hakemuksensa tilan.

EU:n ETIAS-järjestelmä – ETIAS-järjestelmän virallisella verkkosivustolla on tilantarkistustyökalu, kun järjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2025. Hakijat voivat silloin tarkistaa ETIAS-hakemuksensa tilan verkossa.

Kanadan ETA – Kanadan ETA-hakemusta varten hakijat voivat käyttää Kanadan hallituksen tarjoamaa eTA-tarkistustyökalua. Hallitus lähettää eTA-hakemuslomakkeessa annettuun sähköpostiosoitteeseen myös sähköpostipäivityksiä, kuten vastaanottokuittauksen, päivityksiä, jos lisätietoja tarvitaan, ja vahvistuksen lopullisesta päätöksestä.

Mitkä ovat yleisimmät syyt ESTA-, ETIAS- tai ETA-hakemuksen hylkäämiseen?

Puutteelliset, riittämättömät tai epäjohdonmukaiset tiedot

Hakemus voidaan hylätä, jos hakija ei anna kaikkia vaadittuja tietoja täsmällisesti tai jos annettujen tietojen ja passitietojen välillä on ristiriitaisuuksia. Tämä koskee myös kirjoitusvirheitä tai pieniä eroja tiedoissa.

Epäilyttävä hakemus

Hylkääminen on todennäköistä myös, jos viranomaiset epäilevät, että hakemuslomakkeessa annetut tiedot ovat epätarkkoja, vääriä tai tarkoituksellisesti harhaanjohtavia. Hakemuksen mukana toimitettavien liiteasiakirjojen on myös oltava aitoja ja paikkansapitäviä.

Virheellinen passi

Hakemus hylätään automaattisesti, jos passi tai muut matkustusasiakirjat ovat virheellisiä tai vanhentuneita. Tämä koskee myös passeja, jotka on mitätöity Schengenin tietojärjestelmän (SIS) kaltaisissa järjestelmissä.

Olemassa oleva SIS-kuulutus

Henkilöt, joilta on aiemmin evätty pääsy johonkin Euroopan tai Schengen-maahan, jotka ovat ylittäneet määräajan tai jotka ovat aiemmin rikkoneet viisumimääräyksiä, voidaan hylätä Schengenin tietojärjestelmän kaltaisiin tietokantoihin tallennettujen tietojen perusteella.

Rikoshistoria

Hakemus voidaan hylätä, jos hakijalla on rikosrekisteriote tai jos hänen katsotaan olevan uhka kohdemaan turvallisuudelle ja hyvinvoinnille. Tämä koskee myös väärien tai harhaanjohtavien asiakirjojen tai tietojen käyttöä.

Terveysriski

Tietyt sairaudet, erityisesti tarttuvat taudit tai tartuntataudit, voivat johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Erityiset terveydelliset kriteerit voivat estää henkilöitä saamasta hyväksyntää.

Mitä voin tehdä, jos hakemukseni johonkin näistä kolmesta ohjelmasta hylätään?

Seuraavassa on lueteltu yleiset toimet, joihin voit ryhtyä, jos ESTA-, EU:n ETIAS- tai Kanadan ETA-hakemuksesi hylätään:

ESTAn hylkääminen

Jos ESTA-hakemuksesi hylätään, sinun on haettava muuta kuin maahanmuuttajaviisumia Yhdysvaltain suurlähetystöstä tai konsulaatista. Hylkäämisen syyt ilmoitetaan yleensä hylkäämisilmoituksessa, ja sinun on ehkä ratkaistava nämä asiat ennen viisumin hakemista.

EU:n ETIAS-hyväksyntä

Jos EU:n ETIAS-hakemus hylätään, saat ilmoituksen, jossa kerrotaan hylkäämisen syy. Sinulla voi olla mahdollisuus valittaa päätöksestä tai korjata hakemuksessasi mahdollisesti olevat virheet. Jos hylkäys johtuu siitä, että hakemus ei ole kelpoinen, sinun on ehkä haettava Schengen-viisumia asianomaisen suurlähetystön tai konsulaatin kautta.

Kanada ETAn hylkääminen

Jos Kanadan ETA-hakemuksesi hylätään, hylkäämisen syyt ilmoitetaan ilmoituksessa. Olosuhteista riippuen sinulla voi olla mahdollisuus korjata mahdolliset ongelmat tai ristiriitaisuudet ja hakea hakemusta uudelleen. Tarvittaessa voit hakea vierailijaviisumia Kanadan asianomaisen viisumitoimiston tai konsulaatin kautta.

Milloin EU:n ETIAS-järjestelmä otetaan virallisesti käyttöön?

EU:n ETIAS-järjestelmän (European Travel Information and Authorization System, eurooppalainen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmä) odotetaan tällä hetkellä otettavan virallisesti käyttöön vuoden 2026 alussa. Käyttöönottoajankohtaa on siirretty useita kertoja, sillä aiempien suunnitelmien mukaan se otettaisiin käyttöön vuosina 2020, 2022, 2023, 2024 ja 2025. Euroopan unioni on nyt kuitenkin ilmeisesti asettanut ETIAS-järjestelmän käyttöönotolle vuodeksi 2026.

ETIAS-järjestelmä edellyttää, että viisumivapaat matkustajat, mukaan lukien Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta tulevat matkustajat, hankkivat hyväksytyn sähköisen matkustusluvan ennen Schengen-alueelle matkustamista. Sen tarkoituksena on vahvistaa rajaturvallisuutta tarkastelemalla kävijät etukäteen mahdollisten turvallisuus-, laittoman maahanmuuton tai terveysriskien varalta.

Kun ETIAS on otettu käyttöön, se on voimassa kolme vuotta tai kunnes matkustajan passi vanhenee, riippuen siitä, kumpi tapahtuu ensin.

Hakemusprosessi on täysin sähköinen, ja suurin osa päätöksistä tehdään muutamassa minuutissa, vaikka joissakin tapauksissa saatetaan tarvita lisätarkastuksia tai -asiakirjoja, mikä voi kestää jopa 30 päivää tai poikkeustapauksissa jopa pidempään.

Miten EU:n ETIAS-järjestelmä vaikuttaa matkustamiseen Eurooppaan?

ETIAS-järjestelmän käyttöönotolla on merkittävä vaikutus moniin ihmisiin, jotka haluavat matkustaa Euroopan unioniin. Luettelossa ovat mm:

Tukikelpoisuus ja hakeminen

– ETIAS-järjestelmä vaaditaan niiden maiden kansalaisilta, jotka tällä hetkellä matkustavat EU:hun ilman viisumia, kuten Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

– Matkustajat voivat iästä riippumatta hakea ETIAS-järjestelmää verkossa ennen Euroopan matkaa.

– Hakemusprosessi edellyttää henkilötietoja, passitietoja, matkustustietoja ja taustakysymyksiä. Maksu on 7 euroa, mutta alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat voivat saada vapautuksen.

Käsittely ja pätevyys

Useimmat ETIAS-hakemukset käsitellään muutamassa minuutissa, mutta joissakin hakemuksissa voi kestää jopa 4 viikkoa, jos tarvitaan lisätarkastuksia.

Hyväksytty ETIAS-todistus on voimassa kolme vuotta tai kunnes passi vanhenee, sen mukaan, kumpi ajankohta on aikaisempi.

Vaikutus matkustamiseen

Matkustajalla on oltava voimassa oleva ETIAS-järjestelmä koko Euroopassa oleskelunsa ajan, enintään 90 päivän ajan.

ETIAS-järjestelmä ei takaa maahantuloa – rajaviranomaiset voivat edelleen evätä maahantulon, jos matkustajan katsotaan olevan turvallisuusriski tai jos hän ei täytä maahantulon edellytyksiä.

Matkustajilta, joilla ei ole voimassa olevaa ETIAS-järjestelmää, voidaan evätä pääsy lennolle tai pääsy Eurooppaan.

Mitä vaikutuksia ETIAS-järjestelmän tulolla on Euroopan matkailualalle?

Lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen on tarkistettava, että ETIAS-todistus on voimassa, ennen kuin matkustajat pääsevät Euroopan-lennoille.

Matkailuala suhtautuu ETIAS-järjestelmään varovaisen optimistisesti ja tunnustaa sen mahdollisuudet parantaa turvallisuutta ja tehostaa prosesseja. Jotkut ovat kuitenkin huolissaan ensimmäisistä täytäntöönpanohaasteista.

Lopputulos

Vaikka ESTA-, Kanadan ETA- tai ensi vuodesta alkaen EU:n ETIAS-ohjelman hakeminen saattaa tuntua tarpeettomalta byrokratialta, näiden ohjelmien tarkoituksena on itse asiassa tehdä vierailuista Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja pian myös Eurooppaan helpompia ja turvallisempia useimmille matkustajille. Hakemusprosessit ja niihin liittyvät kustannukset ovat yleisesti ottaen sen arvoisia, jos otetaan huomioon monet edut.

Lähteet